Sdílený prostor - sdílené pachy - sdílené nemoci

Sdílený prostor - sdílené pachy - sdílené nemoci

Sdílený prostor - sdílené pachy - sdílené nemoci

2271

Bydlím v činžovním bytě, což znamená celou řadu kompromisů v životním stylu. Často ale bohužel jen mém....

Jednu zeď mého bytu sdílím se sousedy. Běžně slyším z druhé strany jejich hádky. A z mého pohledu mohu dokonce říct: "Má pravdu, nikdy jsem ho vidět vynést odpadky."

Co ale zásadně nechci sdílet je zápach. Zastávám názor, že pokud vytvářím jakékoliv pachy, tak si musím být jist, že zůstanou v mém bytě! Víc nechci ani od svých sousedů.

To u nás ale bohužel neplatí a "vůně" se staly denním chlebem. Problémem je to zejména v případě, patří-li vaši sousedé k odlišnému etniku a připravují svou exoticky voňavou kuchyni. Nechápejte mě špatně, mám rád všechna etnika bez rozdílu i různé druhy potravin, jen ne v 11 hodin v noci, zatímco se chystám jít spát a ráno vstávat do práce.

A to je ten problém - pachy potravin, které jsou tak silné, že procházejí mými zdmi a podlahou. Někdy dokonce ani necítím své jídlo, které si vařím, protože jsou jejich pachy tolik pronikavé. Cítim je pak celý den - aniž bych byl doma.

Nezbývá mi než si hájit čistotu vzduchu u mě v bytě pomocí čističky vzduchu Fellowes AeraMax DX95. Nezabírá příliš místa, hlučnost je snesitelná (není nulová, ale přínosy převažují a člověk si rychle zvykne), sama mne upozorňuje na potřebu výměny filtru.čistička vzduchu fellowes aeramax DX95

Konečně můj byt opět voní jak chci já a necítím sousedovic pikantní rýži celý den ze svých šatů.

 

Celkem podobný případ jsme řešili i v práci. Zdaleka tam nejsem jediný, komu nevyhovuje vydýchaný vzduch ve společné kanceláři, kde nás občas sedí i 10. A to ani nemluvím o komfortu toalet! Hygiena 1A, úklid funguje stoprocentně, o tom žádná. Ale opět ty pachy....

Hledali jsme řešení a po mých zkušenostech, které byly vyslyšeny, jsme našli profesionální čističku vzduchu téže značky - Fellowes Aeramax PRO. Je trochu větší, v obýváku bych ji mít nechtěl, ale dělá to, čím se chlubí. Prostě funguje.

Teď máme po jedné té menší na toaletách a ten velký model jsme časem pořídili i do kanceláře.

čistička vzduchu na toaletách

Co vám budu vyprávět, zkuste si to sami - pryč jsou bolesti hlavy, únava, podrážděnost a tyhle věci. Všem se nám tam žije a dýchá líp. Nedokáži posoudit, jaký vliv má na naši nemocnost - nikdy jsem příliš nemarodil. Tohle by spíš mohlo posoudit naše vedení - zda bylo pořízení čističek vzduchu přínosné i v tomto ohledu.