JAK POROVNÁVAT FUNKČNOST ČISTIČEK VZDUCHU?

JAK POROVNÁVAT FUNKČNOST ČISTIČEK VZDUCHU?

JAK POROVNÁVAT FUNKČNOST ČISTIČEK VZDUCHU?

2956
1. Objemový výkon čističky 
(množství přefiltrovaného vzduchu v m
³/hod = průtok vzduchu)

 

Aby čistička plnila svůj účel, musí množství přefiltrovaného vzduchu za hodinu minimálně 1,5x - 10x převyšovat objem místnosti.
U alergiků a astmatiků musí být hodnota alespoň 3x vyšší.
V zakouřených restauracích dopoporučujeme hodnotu 7x vyšší.


Podívej na YouTube (pro přihlášené)

2. Rychlost ventilátoru
(údaj souvisí s Průtokem vzduchu v čističce)

U většiny čističek vzduchu udává výrobce maximální Průtok vzduchu při maximální výkonnosti ventilátoru. Pozor: jestli ventilátor běží v ekonomickém/úsporném/tichém režimu, vyčistí o mnoho menší prostor !!!
Doporučujeme nepoužívat čističky vzduchu v maximálním režimu. Vyšší hlučnost, rychlé zanesení filtrů, následné snížení funkčnosti, vyšší spotřeba energie. Při výpočtu objemového výkonu je tedy potřeba brát střední hodnotu ventilátoru (přibližně dělit 2).

Podívej na YouTube (pro přihlášené)

3. Účinnost filtru 
(údaj udávaný v %)

Výrobci udávají většinou perfektní čísla (vždy přes 90%, někdy až 99,9%). Vše však záleží na zanesení filtru, typu filtru, povaze a množství znečištění vzduchu, umístění čističky, apod. Doporučujeme čističku vzduchu na 14 dní vyzkoušet přímo na místě.


Podívej na YouTube (pro přihlášené)

4. Vzduchová kapacita filtru

Většina výrobců tento údaj neudává. Pokud je vzduchová kapacita nedostatečná (malý filtr pro velký prostor), filtr nebude pracovat efektivně a velmi rychle se znečistí. 
Doporučujeme se podívat, jak je filtr veliký a od malých filtrů nečekat velké věci.

 

5. Účinnost filtrace při zanesených filtrech

Většina výrobců tento údaj neudává.
Zde pomůže selský rozum a zkušenost s použitím čističky. Po určitém čase používání zjistíte sami, jak rychle se filtr zanese a kdy je nejlépe ho vyčistit/vyměnit. Při denním použití málokterý filtr vydrží déle než 1 rok - zpravidla to bývá poloviční i čtvrtinová doba.

 

6. Účinnost filtrace pro různé velikosti (typy) částic za určitý čas

Za jak dlouho bude váš prostor úplně čistý od kouře, prachu a pylu udává hodnota CADR (Clean Air Delivery Rate). Udádí se buď v "cubic foot" nebo m³/min. CADR má vzhledem k odlišným velikostem filtrovaných částic různé hodnoty pro kouř, prach, pyl.

Čím vyšší je hodnota CADR, tím rychlejší je čištění vzduchu v místnosti.

 

7. Velikost čištěného prostoru

Optimální velikost prostoru (v m³), aby byla efektivita čističky vzduchu dostatečná, závisí opět na Průtoku vzduchu a Rychlosti ventilátoru. Každá čistička umí vyčistit v požadovaném čase jen omezený prostor. Pokud místnost není pravidelná, např. obsahuje příčky, efektivita čištění vzduchu se snižuje. 
Doporučujeme prodiskutovat umístění čističky s odborníkem.

 

8. Hlučnost

Uvádí se v dB a udává hladinu hluku, které je osoba vystavena při provozu čističky. Hlučnost souvisí se vzduchovým výkonem čističky (rychlostmi ventilátoru). Pro přehlednost - lednička má hlučnost do 47dB, vysavač přes 70 dB (viz. video).

 

9. Životnost filtrů a jejich výměna

Informace nám udává, za kolik měsíců je výrobcem doporučováno vyměnit jednotlivé filtry. Doba výměny se pohybuje již od 14 dní do cca 2 let. Záleží na typu filtru a intenzitě použití. Některé čističky umí signalizovat, že filtr je znečištěný a již potřebuje vyměnit. Berte tato upozornění s rezervou.

Některé filtry jsou omyvatelné, jiné si musí zákazník zakoupit úplně nové - těchto je drtivá většina.

Doporučujeme při prvním čištění ukázat filtr odborníkovi a ten vám zvolí individuální pravidelnost výměny. Některé firmy zajišťují pravidelný servis vybraných typů a značek čističek.

 

10. Pro čističky vzduchu čistící cigaretový kouř v restauracích je důležitá hodnota PRR (poměr odstraněných částic)

Hodnota je měřená pro vzduch znečištěný tabákovým kouřem s čistými (PRR-0)/zanesenými filtry (PRR-500 = 500 cigaret).
PRR je uváděn v metrech krychlových za hodinu (m³/h).