Jak vybrat zvlhčovač vzduchu?

Jak vybrat zvlhčovač vzduchu?

5924

Vysušená nosní sliznice není schopna dostatečně zachycovat viry, bakterie a alergeny nebo prachové částečky. Ty pak snadněji pronikají hluboko do dýchacích cest.
Tento stav vyčerpává imunitní systém a může způsobovat celkovou únavu, chybovost, ztrátu koncentrace.

Často také dochází k vysoušení pokožky (riziko pro ekzematiky a psoriatiky!) a praskání rtů. Potíže se obvykle dostaví do několika dnů poté, co se vzduch v místnosti vysuší.

Více o vlivu čistého a správně zvlhčeného vzduchu zde....



Ultrazvukový zvlhčovač vzduchuUltrazvuková metoda

Pomocí efektivní vysokofrekvenční technologie (vibrací) je voda přeměňována na velmi jemnou mlhu a do ovzduší místnosti distribuována pomocí ventilátoru. Takto jemné kapičky vody se poté velmi snadno ve vzduchu vypařují. A to téměř okamžitě. Integrovaná demineralizační patrona zbavuje vodu a tak i mlžinu vodního kamene a minerálů, které by se mohly usazovat na nábytku, elektrospotřebičích apod. Příslušenství s obsahem stříbra (tyčinkakostka či filtr) využívá jeho antibakteriálních vlastností a zajišťuje optimální a zdravou kvalitu vody uvnitř zvlhčovače vzduchu.

Tato zařízení mají nízkou hlučnost a vysoký zvlhčovací výkon, který lze regulovat – digitálně = automaticky či mechanicky = manuálně. Má-li zvlhčovač digitální nastavení požadované vlhkosti, zařízení si automaticky hlídá aktuální relativní vlhkost a tu poté udržuje. U manuálního nastavení je nutné použít externí hygrostat (vlhkoměr, humidistat).

Použitím ultrazvukového zvlhčovače vzduchu může dojít vypařováním mlžiny k mírnému snížení teploty v místnosti. Proto mají některé ultrazvukové zvlhčovače možnost nastavení vypouštění studené či teplé vodní páry (předehřevem vody). S tím ale bývá samozřejmě spojena i trochu vyšší spotřeba elektrické energie, která je jinak u těchto zvlhčovačů běžně velmi nízká.

 

Pračka vzduchu - diskový zvlhčovač vzduchuPraní vzduchu

Systém praní vzduchu v sobě do jisté míry spojuje čištění i zvlhčování vzduchu. Některé modely takovýchto zvlhčovačů vzduchu využívají zvlhčovací disky (diskové zvlhčovače), jiné odpařovací rohože, které se taktéž plynule otáčejí a namáčejí ve vodě. Takto je vzduch obohacován o vlhkost, zatímco voda funguje jako přirozený filtr pro odstranění znečišťujících látek (jako jsou prach, pyl a zápach způsobující částice) ze vzduchu – stejně jako déšť v přírodě. Nejnovější generace těchto „praček vzduchu“ umožňuje použití řady různých filtrů – například s obsahem aktivního uhlíku, který pomáhá snižovat obsah těžkých kovů, nečistot a zápachu, způsobených chemickými látkami ve vodě z kohoutku.

Tato zařízení automaticky zvlhčují vzduch na ideální hodnotu +-50% RH, protože vzduch do sebe přijme pouze tolik vlhkosti, kolik jí je při dané teplotě schopen udržet. To se nazývá „samoregulační princip“ a brání jak nedostatečnému, tak přehnanému zvlhčení vzduchu.

I v těchto zvlhčovačích jsou používána příslušenství s obsahem stříbra (tyčinka, kostka či filtr), využívá jeho antibakteriálních vlastností a zajišťuje optimální a zdravou kvalitu vody uvnitř zvlhčovače vzduchu.

Některé „pračky vzduchu“ využívají tzv. předionizace částic nečistot, které se vstupují do zvlhčovače. Nabité částice se poté spojují, jsou větší a lépe se tak smývají na otočných částech zvlhčovače.

Rotační zvlhčovače jsou až neuvěřitelně tichá zařízení, s minimálními nároky na spotřebu elektřiny. Automatické vypnutí při nedostatku vody, snadné čištění, běžná možnost parfemace vzduchu, jednoduché ovládání a plnění vodou – to je jen část dalších výhod těchto výborných zvlhčovačů vzduchu.

 

Zvlhčování vzduchu přirozeným odparemStudený, přirozený odpar

Tento mimořádně tichý, samoregulační princip odpařování spočívá v profukování suchého vzduchu ventilátorem skrze speciální odpařovací rohož (např. Boneco 2441), která do sebe plynule nasává vodu ze zásobníku, ve kterém stojí. Takto zvlhčený vzduch má vždy ideální hladinu relativní vlhkosti. Kromě zvlhčování dochází také k čištění vzduchu od prachu a dalších nečistot. Konstantní zvlhčovací výkon je zaručen takřka při libovolné hladině vody v zásobníku. Díky samoregulační schopnosti je tento princip vhodný pro celoroční použití.

Výparníky, založené na principu přirozeného odparu, automaticky zvlhčují vzduch na ideální hodnotu, protože vzduch do sebe přijme pouze tolik vlhkosti, kolik jí je při dané teplotě schopen udržet. To se nazývá „samoregulační princip“ a brání jak nedostatečnému, tak přehnanému zvlhčení vzduchu. Odpadá tím potřeba dalších zařízení na kontrolu a regulaci vlhkosti, jako jsou například hygrostaty.

Elektřina u těchto zvlhčovačů pohání pouze malý ventilátor, tudíž je jejich energetická náročnost téměř zanedbatelná.

 

Čistička vzduchu se zvlhčovačemKombinace zvlhčovače a čističky vzduchu

Jedná se o kombinaci zvlhčování pomocí studené páry nebo rotačních disků a odpařovacích rohoží, spolu s plnohodnotnými vzduchovými uhlíkovými filtry a filtry typu HEPA. Ty odstraňují veškeré nečistoty obsažené ve vzduchu (zápachy, plyny, pyly, viry, prach, zvířecí alergeny a pachy, cigaretový kouř apod.), zvlhčování jako následná funkce dodatečně vzduch ještě více čistí. Výhody obou funkcí se u těchto zařízení sčítají a doplňují. Tyto hybridní zvlhčovače vzduchu jsou ideální řešením zejména pro alergiky.

Kombinované jednotky spojují funkce odstranění pevných částic, pachů, s přidanou hodnotou přirozeného, samoregulačního a hygienického zvlhčování vzduchu pro optimální kvalitu ovzduší uvnitř budov během celého roku.

Tato zařízení už nebývají tak tichá jako běžné zvlhčovače vzduchu, dominujícím zdrojem hluku je u nich zpravidla ventilátor, jaký bývá použit u běžných čističek vzduchu.

 

Parní zvlhčovač vzduchuParní zvlhčovače

Systém parního zvlhčování ohřívá vodu na bod varu a vzniklou párou zvlhčuje ovzduší v místnosti. Parní zvlhčovače mají velmi vysoké výkony. Jedná se o nejhygieničtější způsob zvlhčování, jelikož převařená voda je zbavena baktérií i minerálů, bez ohledu na kvalitu a obsah minerálních látek ve vodě. Kromě toho energie vložena do ohřátí páry mírně zvyšuje teplotu vzduchu v místnosti, což má za následek zvýšení komfortu. Zdravé a sterilní zvlhčování zaručeno – kdykoliv, kdekoliv.

U těchto zařízení doporučujeme věnovat pozornost zvýšené spotřebě elektrické energie a jejich mírně větším provozním nákladům.

 

Poznámka: Základem správné a dlouhodobé funkce každého zařízení je jeho řádné čištění a servis dle pokynů uvedených v manuálu. To samé se týká i čištění a výměny případných filtrů.